האוניברסיטאות בישראל גייסו מיליארד וחצי שקלים למימון מחקרים ממקורות חיצוניים

מחקרים בעלי מימון מיוחד הם מחקרים הממומנים על ידי גורמים חוץ-אוניברסיטאיים כגון קרנות, תכניות מו”פ ומענקים של משרד המדע ומשרדי ממשלה נוספים, וכן מקרנות פנים-אוניברסיטאיות המיועדות למחקר. זאת להבדיל מהמימון הנעשה מהתקציב השוטף של האוניברסיטאות.

נתוני הלמ”ס שנאספו עבור המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרד המדע מראים כי במהלך שנת תש”ע גייסו שבע אוניברסיטאות מחקר בישראל מיליארד וחצי ₪ למימון מחקרים ממקורות חוץ אוניברסיטאיים. מדובר בעלייה של כ-9% בהשוואה לשנת 2008. מחקרים בעלי מימון מיוחד הם מחקרים הממומנים על ידי גורמים חוץ-אוניברסיטאיים כגון קרנות, תכניות מו”פ ומענקים של משרד המדע ומשרדי ממשלה נוספים, וכן מקרנות פנים-אוניברסיטאיות המיועדות למחקר. זאת להבדיל מהמימון הנעשה מהתקציב השוטף של האוניברסיטאות. תקציב ות”ת השנתי עומד על 7.4 מיליארד שקלים, כלומר בסך הכל מתוקצבות האוניברסיטאות בישראל ב-9 מיליארד דולר – לא כולל מבנים חדשים.

מבין האוניברסיטאות, האוניברסיטה העברית מובילה בגיוס מימון למחקרים ממקורות חוץ אוניברסיטאיים עם 399 מיליון ₪ שגייסה בשנת תש”ע. אחריה אוניברסיטת תל אביב עם כ-310 מיליון ₪, מכון ויצמן למדע עם כ-239 מיליון ₪, הטכניון עם 205 מיליון ₪ ואוניברסיטת בן גוריון בנגב עם כ-182 מיליון ₪. אחריהן נמצאות אוניברסיטת בר אילן עם כ-112 מיליון ₪ – עלייה של 24 מיליון ₪ בהשוואה לשנה לפני כן – ואוניברסיטת חיפה עם כ-64 מיליון ₪.
בחלוקה לפי תחומים, האוניברסיטה העברית מובילה בגיוס מימון חיצוני בתחומי מדעי הרוח, החינוך, החברה והמשפטים וכן ברפואה, בעוד מכון ויצמן מוביל במדעי הטבע עם גיוס ממקורות חיצוניים של 230 מיליון ₪ והטכניון בהנדסה ובאדריכלות עם 119 מיליון ₪.

לכתבה המקורית, לחצו כאן