מדען ראשי

מתי מגיע המענק ומהו התזרים?

המדען מצהיר כי משך הזמן מיום ההגשה ועד לדיון הועדה הינו כחודשיים. בדרך כלל, החברה מוזמנת בתוך מספר שבועות לחתום על כתב האישור. קבלת מקדמה ע”ס 25% מהמענק המאושר מתבצעת בד”כ מספר שבועות לאחר מכן (מרבית החברות המגישות בפעם הראשונה זכאיות לקבלת המקדמה). תשלום יתרת המענק ע”י המדען הינו בגין הוצאות שהחברה הוציאה ומדווחת באופן שוטף בכל רבעון, כאשר המדען מעביר את חלקו בהוצאות המאושרות בכפוף לבדיקת הדו”חות (בתוספת מקדמה שוטפת של עד 15% מהמענק המאושר עבור כל דו”ח), עד לתשלום של 90% מהמענק. את ה- 10% האחרונים של המענק המאושר המדען מעביר לאחר ביקורת רו”ח מטעמו המבקר את הדו”ח הכספי הסופי של החברה מספר חודשים לאחר תום תקופת הפיתוח.

כמה התעסקות נדרשת מהחברה עד האישור?

בימים אלו של תחרות קשה על המענקים, נדרשת השקעה זמן רצינית כדי להפיק תוכנית הרמונית, קולעת ומלוטשת. עם כל ניסיוננו שנצבר לאורך השנים כדי לייעל את עבודתנו, אנו משקיעים בין 100 ל-120 שעות בתוכנית מדען עד האישור. ההשקעה הנדרשת מלקוחותינו מסתכמת בממוצע בכ- 20 עד 30 שעות.

כמה התעסקות נדרשת מהחברה אחרי האישור?

בניגוד לדעה הרווחת, מענקי המו”פ של המדען אינם כרוכים ביותר מדי בירוקרטיה לאחר קבלתם. להלן הפעיליות הנדרשות: דו”ח טכני סופי: כתיבת דו”ח קצר
שעון נוכחות: בחברות המעסיקות למעלה מ-10 עובדי מו”פ יש להתקין שעון נוכחות ולוודא שהעובדים הרלוונטיים לתוכנית מדווחים על כניסה ויציאה וזמנם בפרוייקט. חברות המעסיקות פחות עובדי מו”פ אינן מחוייבות בדיווח ממוחשב, ויכולות לבצע רישום שעות ידני.
חשבוניות: יש לחתום על חשבוניות רלוונטיות לתוכנית ולשייכן לסעיף המתאים (כשעת עבודה בחודש של מנהל הפיתוח).
דו”חות כספיים רבעוניים: לביצוע ע”י מנהל החשבונות של החברה לאחר הדרכה (כשלוש שעות עבודה של מנהל החשבונות על כל דו”ח).
דו”ח שינויים: דו”ח זה, אותו ניתן להגיש במועד אחד בלבד בתוך תקופת המו”פ ולא יאוחר מ-90 יום לפני סופה, נדרש במידה שיש שינויים בביצוע בפועל לעומת המתוכנן, ומאפשר לתכנן מחדש את התקציב בפועל ולבקש שינויים בתקציב או בתוכנית המו”פ. אנו מספקים שירות זה, במידה והוא נחוץ. אנו משקיעים כ-20-25 שעות בכך ומנהל הפיתוח נדרש להשקיע כ-5 שעות.
דו”ח כספי סופי: מצרף של כל הדו”חות הרבעוניים, עם תיקונים ותוספות קטנות. לביצוע ע”י מנהל החשבונות. דו”ח זה צריך להיות מבוקר ע”י רואה החשבון של החברה.
אישור רו”ח מטעם החברה לדו”ח החשבונאי: לביצוע ע”י רואה החשבון של החברה.
בדיקה חשבונאית מול רו”ח מטעם המדען: ביקור של רו”ח מטעם המדען אצל מנהל החשבונות של החברה (מספר שעות עבודה של מנהל החשבונותר על הישגי הפיתוח, חריגות, עמידה ביעדים, וכו’. כשלוש-חמש שעות עבודה של מנהל הפיתוח.

כיצד מתבצעים תשלומי התמלוגים למדען?

לאחר תום הפיתוח, על החברה לדווח פעמיים בשנה על מכירות מוצריה שהם פרי הפיתוח נשוא המענק. עפ”י הדיווח על החברה להעביר למדען תשלומי תמלוגים עד לכיסוי מלא של המענק (הלוואה צמודה לדולר ונושאת ריבית שנתית בגובה ריבית הליבור + 1%). ככלל, שיעור התמלוגים הינו 3% (לחברות שהיקף המכירות שלהן קטן מ 70 מליון דולר ארה”ב).

האם ניתן להעביר ייצור מוצר נתמך מדען לחו”ל?

בהתאם לחוק המו”פ החדש, ניתן להעביר ייצור לחו”ל עפ”י אישור מראש מועדת המחקר, בתמורה לתשלום תמלוגים מוגדל (בהתאם לאחוז הייצור שיתבצע בחו”ל). חברה שתצהיר על כוונתה לייצר את המוצר בחו”ל מראש, לא תידרש לתשלום קנס ולא תצטרך אישור נוסף להעברת הייצור מועדת המחקר. יחד עם זאת, הצהרה על כוונה לייצר בחו”ל תשפיע על שיעור השתתפות המדינה בעלות הפיתוח, בהתאם לאמות המידה הרלוונטיות.

האם ניתן להעביר ידע לחו”ל?

לפי חוק המו”פ החדש, ניתן להעביר ידע שנצבר במהלך פיתוח נתמך מדען לחו”ל תמורת תשלום בשיעור החלק היחסי של סך מענקי המדען לחברה מתוך סך ההשקעות הכספיות שבוצעו בתוכנית המאושרת כפול מחיר מכירת הידע (אך לא פחות מגובה המענקים שקיבלה החברה, בתוספת ריבית שנתית), בניכוי תמלוגים ששולמו ו”פחת טכנולוגי” המבטא את מספר השנים (עד 12 שנים) שחלפו מיום מתן המענק האחרון לחברה. במצבים מסויימים המפורטים בחוק החדש (כגון קבלת ידע חלופי מחו”ל) קיימים הסדרים המקלים על החברה המוציאה את הידע, עד לכדי פטור מלא מתשלום כלשהו.